gevelrenovatie, restauratie en onderhoud - beton - vochtwering - kunststof vloeren - steigerbouw – inspecties
 
. Vervangen metselwerk 42 garages in Den Haag
Opdracht: Vervangen metselwerk borstweringen boven garages
Opdrachtgever: Garage eigenaren Gevers Deynootweg 1164 t/m 1252 te Den Haag


We zijn gevraagd om het metselwerk van de borstwering te vervangen van 42 garageboxen gelegen onder de Oranjeflats in Den Haag.

Alle eigenaren waren gesommeerd om onderhoud te plegen aan de garages. Indien dit niet binnen een bepaalde termijn zou worden uitgevoerd, zou de gemeente het herstel in eigen beheer nemen tegen veel hogere kosten. MTS is vervolgens benaderd door een tweetal garage eigenaren die het voortouw hierin hebben genomen.

De Oranjeflats zijn deels gekoppeld aan de garages maar er is geen VvE. Men zat met de handen in het haar, zie iedereen maar mee te krijgen om zo een groot project aan te pakken. Het ging zeker niet vanzelf, in 2016 waren de eerste gesprekken en eind 2018 zijn we pas begonnen.
Het probleem was dat het metselwerk van de borstwering boven de garagedeuren naar voren werd gedrukt over een lengte van 146 meter.
De oorzaak lag in de daktuinen die zijn aangelegd voor de bewoners van de Oranjeflats. De aansluiting tussen dakbedekking/tuin en opgaand metselwerk was niet voldoende afgedicht. In de loop der tijd is er vervuiling in de muur gespoeld. Tijdens vorst zette dit zich uit, waardoor er scheurvorming ontstond.
We hebben in twee fases de gehele lengte in Allround steiger gezet. De hekwerken en afdekbanden zijn gedemonteerd en het metselwerk is gesloopt tot op de garage deur. De tuin is deels afgegraven om de werkzaamheden te kunnen verrichten.
Vervolgens is het nieuwe metselwerk aangebracht volgens bestaand kettingverband. 
De dakbedekking opstand is opnieuw opgebrand. Ook hebben we bepaalde detaillering toegepast om problemen in de toekomst te voorkomen.
Zo hebben we loodvervanger in de muur aangebracht om de aansluiting tussen dakbedekking en opgaand metselwerk te verbeteren. Ook zijn er nu dilataties opgenomen ter voorkoming van scheurvorming door uitzetting en krimp.
Als laatst zijn de onderlinge naden en de horizontale voegen van de afdekbanden afgekit.
Het voortraject was moeizaam maar de uitvoering is super verlopen. Ondanks de natte en koude periode van november tot februari hebben we het project in goed tempo kunnen afronden.
Meer lezen over onze andere projecten? Kijk dan eens verder op de nieuwspagina van onze website: website MTS nieuwspagina.
 
 
MTS B.V.

www.mtsbv.nl

Oostgerepolder 8
2391 AK Hazerswoude-Dorp

Telefoon: 0172 – 58 90 09
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.