gevelrenovatie, restauratie en onderhoud - beton - vochtwering - kunststof vloeren - steigerbouw - inspecties
 
. Renovatie Rietveld Theater Delft
Opdracht: Gevelonderhoud Rietveld Theater, Rietveld 49 Delft
Opdrachtgever: Gemeente Delft


Naar aanleiding van een rapport van de Monumentenwacht (Erfgoedhuis-ZH) heeft de gemeente Delft ons benaderd om diverse onderhoud te doen aan het Rietveld theater.

De voormalige Openbare Lagere School is rond 1900 gebouwd. Het monumentale gebouw was nodig toe aan een onderhoudsbeurt: Er was sprake van scheurvorming in het metselwerk, veroorzaakt door oxiderend staal in de gewelfconstructie van het dak. Daarbij was het lood op het dak aan vervanging toe. Verder bleek het kozijn van het trappenhuis in zo een slechte staat dat aanscherven van het hout geen zin meer had, ook deze zou dus vervangen moeten worden.
Voor de bereikbaarheid hebben we Blitz steiger gebouwd. Om bij het kozijn te komen hebben we ook in het trappenhuis een steiger gebouwd.
Kozijnen vervangen is een discipline die in principe bij ons nooit voorkomt, maar vertrouwende in de kundigheid van onze mannen wilden wij als totaal aannemer deze uitdaging niet uit de weg gaan.
Van te voren hebben we alles zorgvuldig ingemeten. Daarna zijn de glas in lood ramen gedemonteerd en naar een atelier gebracht voor restauratie. Wij hebben een tekening met de exacte afmetingen verzorgt voor de timmerfabriek, zodat ook het glas in de nieuwe ramen zou passen. Het nieuwe kozijn is uitgevoerd in Oregon Pine met detaillering geheel volgens het origineel. Het oude kozijn hebben we verwijderd en daarvoor in de plaats het nieuwe kozijn gemonteerd. Een onderaannemer heeft ter afronding het kozijn afgelakt in de originele kleuren.
Het gescheurde metselwerk rondom de oxiderende IPE-liggers hebben we vrij gehakt. Het staal is vervolgens behandeld en het metselwerk hebben we weer aangeheeld. Als laatst heeft Vogel bv in opdracht van de gemeente Delft kathodische bescherming aangebracht zodat het oxidatie proces van de stalen balkkoppen onder het dak wordt stopgezet.
Boven de bestaande dakbedekking is nieuw 20 ponds lood aangebracht middels 4 cm verdiept inslijpen. Het lood is bevestigd met RVS Bora Clipsen en vervolgens afgevoegd conform bestaand.
Het was een leuk project voor ons om uit te voeren. Het kozijn was met name spannend. Zou alles passen? Was de goede radius ingemeten van zowel de bovendorpel als de ramen? Vroeger werd alles ter plekke geschaafd, nu werd alles met een CNC frees gedaan en konden we geen foute metingen veroorloven. Gelukkig is alles in één keer goed gegaan en ziet alles er weer netjes uit.
Meer lezen over onze andere projecten? Kijk dan eens verder op de nieuwspagina van onze website: website MTS nieuwspagina.
 
 
MTS B.V.

www.mtsbv.nl

Oostgerepolder 8
2391 AK Hazerswoude-Dorp

Telefoon: 0172 – 58 90 09
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.