*|MC:SUBJECT|*
Bekijk in browser
gevelrenovatie, restauratie en onderhoud - beton - vochtwering - kunststof vloeren - steigerbouw – inspecties
. Renovatie gemaal in hartje Rotterdam
Opdracht: Renovatie gemaal Schilthuis, Oostplein 491

Opdrachtgever: Krämer Groep bv (Utrecht)


Gemaal Schilthuis is gebouwd in de jaren 70. Vernoemd naar Mr. U.G Schilthuis, lid van het Hoogheemraadschap Schieland.
 
Het gemaal ligt midden in de stad en loost door een lange persleiding onder het Oostplein op het Boerengat, dat via sluizen in verbinding staat met de Nieuwe Maas. Onder de persleiding kruist de metro. Het gemaal maakt deel uit van een ingenieus afwateringssysteem van Rotterdam en de noordelijk gelegen uitgestrekte polders.
De oude situatie
De gevels van het gemaalgebouw zijn gemaakt van geprofileerd (latjesmotief) beton. Oorspronkelijk was dit schoon beton, maar wegens veroudering c.q. vervuiling is dit in de loop der tijd gecoat. De bestaande elastische verf was intussen onthecht van de ondergrond. Aan MTS de taak om het gemaal weer in goede staat te brengen.
Allereerst hebben wij het gebouw in de steigers gezet. Door middel van een telescoopkraan konden we bij de achterkant, waar de waterinlaat zich ook bevindt.
 Vanwege verschillende dreigende risico’s waaronder het gevaar dat onze mensen in het water zouden vallen, was het middel van de telescoopkraan de beste optie. Bij gebruik van steigers aan de achterkant, konden er mogelijk ook onverhoopt steigerdelen vallen en in de schoepen van de inlaat terecht komen.
Dit werk vereiste dus enige passende tactiek en een afwijkende aanpak. Omdat de gevels oneffen waren, bleek schuren geen optie. Daarom is de bestaande coating verwijderd door middel van het SteamPlus reiniging op 140°C. De vlakke onderdelen zijn met diamant geschuurd. Betonschade hebben wij hersteld met Remmers Betofix RM. Vervolgens heeft ons team het beton behandeld met mos- en algendoder en daarna gegrondeerd en vervolgens gecoat met Remmers Siliconenverf LA. De stalen kolommen aan de achtergevel hebben we tot slot ontvet, geschuurd en overgeschilderd met twee lagen Remmers systeem Colorlak 2 in 1 (grondering en lak in één).
Voor en na de werkzaamheden
Op een oude foto was te zien dat de omkadering van het gemaal in het verleden donkergrijs was, deze is op verzoek van de opdrachtgever weer opnieuw aangebracht via een coating . Ook was de naam in het verleden van de gevel verwijderd. Aan de hand van de foto hebben wij Marle Creatieve Communicatie gevraagd de letters zijn weer terug op de gevel plaatsen. Het gemaal draagt weer trots de naam van Mr. Schilthuis.
 
Samen met de opdrachtgever waren wij weer verheugd een mooi en fris gebouw in hartje Rotterdam te mogen opleveren.


Meer lezen over onze andere projecten? Kijk dan eens verder op de nieuwspagina van onze website: website MTS nieuwspagina.


 


}