*|MC:SUBJECT|*
Bekijk in browser


MTS

 nieuwsbrief januari 2018
gevelrenovatie, restauratie en onderhoud - beton - vochtwering - kunststof vloeren - steigerbouw – inspecties
. Herstel van twee  kerktorens
Opdracht: Het herstellen van de twee kerktorens van respectievelijk de H.H. Engelbewaarderskerk te Hazerswoude-dorp (linker foto) en de parochiekerk H. Johannes de Dooper te Pijnacker.
Opdrachtgever: Hulshof Bouw & Restauratie B.V.


Hulshof Bouw & Restauratie B.V. heeft ons gevraagd om een prijs op te geven voor diverse herstelwerkzaamheden aan beide kerktorens. De H.H. Engelbewaarderskerk uit Hazerswoude-dorp dateert uit 1880. De kerk van de parochie H. Johannes de Dooper is in 1892 gebouwd. Statige, monumentale kerken met een grote historische waarde.
 
Een adviesbureau en een architect hebben een begroting gemaakt van de uit te voeren werkzaamheden. De offerte van MTS bleek mooi binnen het budget te passen en dat was één van de redenen dat Hulshof ons de opdracht gunde het werk uit te voeren. Daarnaast hebben wij veel kennis en ervaring met het restaureren van monumentale gebouwen.

Beide torens zijn in het verleden al eens gerestaureerd. Spijtig genoeg niet zoals het oorspronkelijk was. Men heeft onder andere het voegwerk vervangen voor platvol doorgestreken voegwerk in plaats van het oorspronkelijk aangebrachte snijwerk.
 
Hulshof heeft eerst beide torens in de steigers laten zetten. Vervolgens is van boven naar beneden plaatselijk het slechte voegwerk door ons pneumatisch uitgehakt. Hetzelfde is gebeurd met de kapotte, losse en gescheurde stenen. Daarna heeft ons team de torens door middel van stoomreiniging schoon gemaakt, een speciale techniek waarbij oude, monumentale gevels gegarandeerd intact blijven.
Het metselwerk is hersteld conform de bestaande type stenen. Om de exacte kleur te benaderen van het voegwerk, zijn door ons meerdere proefmonsters opgezet. Na de definitieve keuze en goedkeuring hebben wij het voegwerk hersteld. Ook hebben wij de betonnen afzaten, afdekbanden en kolommen hersteld met Remmers Betofix RM en de zandstenen onderdelen met Remmers Restauratiemortel.
Het was een opdracht waarbij wij zowel letterlijk als figuurlijk op hoog niveau konden werken. Wij waren blij dat wij mee mochten werken aan deze hele bijzondere restauratieprojecten van twee oude monumentale kerktorens. Ze staan er weer prachtig bij.
 
Meer lezen over onze andere projecten? Kijk dan eens verder op de nieuwspagina van onze website: website MTS nieuwspagina.
MTS B.V.

www.mtsbv.nl

Oostgerepolder 8
2391 AK Hazerswoude-Dorp

Telefoon: 0172 – 58 90 09
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.